Plåt – ett säkert material

Plåten är en slitstark metall som använts länge. Plåten delas in i grov- medium- och tunnplåt där de två första för det mesta används till tjocka svetsade balkar och liknande. Plåten används till diverse olika saker som vi använder vardagligen, men kanske inte tänker på.

Plåten används mycket i bilar och lastbilar, men även i betydligt större fordon som exempelvis flygplan. Även inom vården är plåten vanligt förekommande i bland annat medicinska bord av olika karaktär. Det är väldigt vanligt att använda plåt som takmaterial. Det är inte jättevanligt på vanliga villor, men desto mer på industribyggnader. Vi har nog alla någon gång stått i en byggnad med plåttak när det regnat och upplevt hur öronbedövande det kan kännas.

När det gäller mer vardagliga material så är plåten en bra ersättare för plast i många fall. Det har blivit vanligare och vanligare att man har skohorn i plåt istället för dåliga plastskohorn som bara går sönder. Matlådor i plåt är även de allra bästa. Vi är nog många som har den där matlådan i plåt som bara alltid funnits med i köket. Till skillnad mot plastlådor så blir dessa inte ofräscha och dåliga lika fort utan kan se ut som nya år ut och år in.

Alltså – plåt finns verkligen överallt och är väldigt användbart i såväl köket som fordon. Det har funnits med väldigt länge och används frekvent även idag med tanke på dess slitstyrka och mycket breda användningsområden!